Edusens

COACHEND LEIDERSCHAP

COACHEND LEIDERSCHAP

  • Tuesday September 6, 2022
  • [post-views]
  • No Comments

De training Coachend Leiderschap richt zich op de rol van leider in veranderingstrajecten. Je geeft richting aan inhoud en proces en begeleidt je team. Hoe kan je hen sturen, rekening houdend met individuele rollen en taken?

Goed leiderschap vereist naast zelfkennis een solide pedagogisch-didactische basis.

In deze training onderzoeken we in welke mate jij al over deze kwaliteiten beschikt en in staat bent ze toe te passen. Doelgericht door het optimaal inzetten van ieders talenten.

Duur: 8 dagdelen

Wat zijn mijn kwaliteiten als leider en hoe zet ik deze in? Hoe geef ik leiding aan mijn organisatie in tijden van een grote verandering? Hoe coach ik mijn medewerkers en teams zodat zij het beste uit zichzelf halen?

De training Coachend Leiderschap gaat in op deze vragen. In de training zoomen we allereerst in op jouw eigen leiderschapsstijl om ons vervolgens vanuit die leiderschapsstijl te richten op het coachend leiden van een organisatieverandering. Otto van der Vorm zal deze training geven.

Inhoud van de training
De inhoud van de training is verdeeld over vier trainingsdagen.

Dag 1 en 2: Mijn leiderschap
Tijdens deze dagen staat jouw positionering als leidinggevende centraal. Welk gedrag laat jij als leider zien? Wat zijn de effecten hiervan op anderen? Wat zijn je eigen opvattingen en drijfveren? Vervolgens kijken we naar leiderschapsstijlen en teamontwikkeling. Je leert jouw leiderschap op een authentieke manier in te zetten gericht op aansluiting bij jouw medewerkers en de fase waarin jouw team zich bevindt. Zo kan er op een resultaatgerichte manier worden gewerkt. Je leert je repertoire te verbreden.

Dag 3 en 4: Het leiden van de organisatieverandering
Het tweede deel van de training draait om organisatieverandering. Wat is precies die verandering en met welke elementen moet allemaal rekening worden gehouden? Wat is het doel van de verandering? En hoe ga jij met deze transitie managen? Wat vraagt dit van je? Je leert om binnen de veelheid van interacties die factoren te onderscheiden die zorgen voor succes. Verder leer je om jouw medewerkers en teams in contact te brengen met hun potentieel, zodat zij optimaal bijdragen aan hun context.

Beoogde resultaten

  • Je krijgt meer inzicht in de werking van jouw leiderschap: je kent je eigen opvattingen en drijfveren ten aanzien van leidinggeven, autoriteit en macht.
  • Je herkent zowel bij medewerkers individueel als bij je team waar zij in hun ontwikkeling zitten en wat ze nodig hebben om verder te kunnen groeien in hun professionele effectiviteit. Je bent van daaruit in staat effectief te handelen ten behoeve van het gewenste resultaat, met inzet van eigenheid.
  • Je staat zelfverzekerd in jouw rol als leider en bent goed voorbereid op de transformatie. Je doorziet fasen en patronen en hebt handvatten om te handelen. Je bent goed in staat om helder en concreet je boodschap over te brengen en je medewerkers voor te gaan in de gewenste transitie.

Werkwijze
Kenmerkend voor de training Coachend Leiderschap is:

  • de diepgaande en persoonsgerichte ontwikkeling van jouw leiderschap;
  • het gerichte oefenen en de directe toepasbaarheid van het geleerde in de praktijk;
  • het collectieve leren met andere leidinggevenden, waardoor je continu oefent met zelfreflectie en coachen in een groep;
  • de bereidheid om jezelf als instrument in te zetten en te onderzoeken.

Doelgroep
Je bent leidinggevende op een school of scholengemeenschap. Je geeft leiding aan meerdere werknemers, zowel individueel als in teamverband en hebt daar enkele jaren ervaring in opgedaan. Je wilt persoonlijk groeien in jouw rol als leider, en zoekt naar handvatten voor het managen van de huidige organisatieverandering binnen jouw onderwijsinstelling. Je hebt hbo- of wo-denkniveau. Je bent beschikbaar op alle dagen waarop de training gepland is.

Bent u geïnteresseerd in deze training of wilt u graag mee informatie? Neemt u dan contact met op ons.